Restauracja Golonkarnia

Szef Kuchni Poleca

65 zł Golonka po tajsku porcja ok 0,5 kg

Gotowana nie długo, nie krótko. Podawana w sosie imbirowo – sojowym, lekko pikantna. Podawana w zestawie tartego chrzanu, musztardy i ćwiartki chrupiącego chleba


125 zł Golonka pieczona z chrupiącą skórką ok 1 kg

Rumiana Golonka z chrupiącą skórką pieczona w piwie wedle starej receptury Szefa Kuchni. Podawana na dębowej desce w towarzystwie tartego chrzanu, kiszonego ogórka i ćwiartki chrupiącego chleba. Swój niezwykły aromat zawdzięcza pieczeniu w tradycyjnym, opalanym drewnem piecu.



Dania Specjalne

450 zł Niecka dla 4 osób

Golonka pieczona, kotlet, kiełbasa swojska, pierogi ruskie odsmażane, pierogi z mięsem, żeberko, kapusta zasmażona, ziemniaki pieczone, kurczak wędzony, kaszanka, musztarda, Chrzan, pieczywo



Pozostałe Dania

49 zł Kurczak Wędzony Pieczony

Połowa tradycyjnie wędzonego kurczaka, w słodko pikantnej chrupiącej skórce podawany z frytkami i surówkami


65 zł Placek po węgiersku

Jak wujaszek lubi – z gulaszem węgierskim robionym na policzkach wołowych, podawane ze słuszną porcją zdrowych surówek



Tradycyjne Polskie Dania Barowe

35 zł Wiejska kaszanka

babci Maryni podsmażana z młodą cebulką, podawana na gorącej patelni, serwowane z ćwiartką chrupiącego chleba


29zł Kiełbasa swojska

Pieczona w chlebowym piecu podawana na patelni, serwowane z ćwiartką chrupiącego chleba


35 zł Dwa ryjki w kapuście

czyli biała kiełbasa zrobiona z przednich golonek, duszona w lekko kwaśnej kapuście, przyprawiona kminkiem. Serwowane z ćwiartką chrupiącego chleba


25 zł Żurek wiejski

z białą kiełbasą i jajkiem.Serwowane z ćwiartką chrupiącego chleba


39 zł Flaczki Tradycyjne

ulubione przez królową Jadwigę i Jagiełłę, znana od wieków polska potrawa


39 zł Miska bigosu

z kapusty duszonej w piwie z podgrzybkami i wędzoną śliwką



Zupy