Restauracja Golonkarnia

Szef Kuchni Poleca

45 zł Golonka po tajsku

Gotowana nie długo, nie krótko. Podawana w sosie imbirowo – sojowym, lekko pikantna


69 zł Golonka pieczona z chrupiącą skórką

Rumiana Golonka z chrupiącą skórką pieczona w piwie wedle starej receptury Szefa Kuchni. Podawana na dębowej desce w towarzystwie tartego chrzanu, kiszonego ogórka i ćwiartki chrupiącego chleba. Swój niezwykły aromat zawdzięcza pieczeniu w tradycyjnym, opalanym drewnem piecu.



Dania Specjalne

350 zł Niecka dla 4 osób

Golonka pieczona, kotlet, kiełbasa swojska, pierogi ruskie odsmażane, pierogi z mięsem, żeberko, kapusta zasmażona, ziemniaki pieczone, kurczak wędzony, kaszanka, musztarda, Chrzan, pieczywo



Pozostałe Dania

Dwa ryjki w kapuście

czyli biała kiełbasa zrobiona z przednich golonek, duszona w lekko kwaśnej kapuście, przyprawiona kminkiem


35 zł Kurczak pieczony

Połowa tradycyjnie wędzonego kurczaka, w słodko pikantnej chrupiącej skórce


35 zł Maczanka Krakowska

Gruby plaster duszonego karczku w tradycyjnym piecu podawany w sosie własnym na pajdzie żytniego chleba


45 zł Placek po węgiersku

Jak wujaszek lubi – z gulaszem węgierskim robionym na policzkach wołowych, podawane ze słuszną porcją zdrowych surówek



Tradycyjne Polskie Dania Barowe

25 zł Wiejska kaszanka

babci Maryni podsmażana z młodą cebulką, podawana na gorącej patelni


25 zł Flaczki Tradycyjne

ulubione przez królową Jadwigę i Jagiełłę, znana od wieków polska potrawa


25 zł Miska bigosu

z kapusty duszonej w piwie z podgrzybkami i wędzoną śliwką